top of page

Как да изберем най-подходящата вана ?

Самото решение дали да сложим в новата баня вана или душ кабина е трудно, а когато се стигне и до вида вана е направо непосилно. Много хора, които избират да си сложат вана, обичат дългите душове и релакс в банята. Макар не всички да имат време за това, то идеята за ваната е по-скоро романтично, отпускаща, отколкото свързана с бързото на две на три къпане за 5 минути. Ваната обаче заедно с приятното лежерно време идва и с някои отговорности, както и предварителни въпроси на които трябва да бъде отговорено. Реших да наблегна на тази тема, за да може преди да отидете до магазин за мебели за баня да бъдете подготвени с нужната информация за това какво точно търсите.

Преди всичко останало трябва да обърнем внимание, точно колко място имаме в нашата баня, където да разположим ваната. Допълнително проблем може да бъде и къде е разположен канала, както и колко често възнамеряваме да ползваме ваната. Всичко това влияе на избора на материал и на форма. В зависимост от това точно какво е помещението ви и къде е разположен канала, ще знаете дали ще можете да съберете голяма, широка вана или малка ъглова. Стандартните размери на една вана са 60 инча дължина, 30 ширина, и между 14 и 16 инча височина. Естествено, тези размери са много универсални и вече из магазините за мебели за баня могат да се намерят почти всякакви размери. Това се налага, защото строителството и интериорния дизайн стават все по-нетрадиционни. Във Forma Vita ще намерите всякакво обзавеждане за баня, традиционно и не, дори и подходящи аксесоари към него.

Порцеланова вана или фибростъкло?

Съвсем до скоро порцелановите вани бяха масови на пазара, заедно и с почти всички останали мебели за баня изработени от порцелан. Последните години обаче фибростъклото почва малко по малко да ги измества и да си определя своя собствена територия почитатели. Така че можем да признаем, че за момента ваните от фибростъкло са ни по-любими от порцелановите и тези, изработени от излято желязо. Те имат редица преимущества, като например това, че са на по-ниска цена и освен това по-лесно се изработват в различни форми. Тези две неща ги избутват напред при продажбите на вани за банята.

вана за баня

Както, вече споменахме те са по-леки за бюджета, освен това обаче са по-леки и като килограми. Начина им на производство и характеристиките на материала го позволяват. Допълнително тези вани се произвеждат и по-бързо, така че ако се налага да поръчвате и сте ограничени откъм време, това трябва да е вашия избор. Цената естествено варира спрямо размера на ваната, цвета и формата, но каквато и да изберете, тя ще е по-ниска спрямо същия модел изработен от тежък порцелан. Можете да си намерите сносна малка вана за няколкото стотин лева.

Какво да проверим преди да монтираме ваната?

Една вана може да изиска много координация, за да бъде правилно монтирана. Проверете какво е разстоянието до вратата на банята и в коя посока се отваря, за да не се случи така, че ваната да пречи. Ако слагате порцеланова вана, отбележете точното място където ще се монтира и премахнете всички други аксесоари за баня и мебели от там. Ваните от фибростъкло можете да ги монтирате над почти всякакви повърхности, като можете да използвате и някакъв запълващ продукт за да пасне на точното място.

Как да почистим ваната?

Спрямо материала от който е изработена има специални продукти. Един от огромните недостатъци на ваните е че изискват редовно и старателно почистване. Тези направени от фибростъкло изискват и много да се внимава, какъв точно препарат се използва. Порцелановите от друга страна, могат да се чистят с всички препарати. При тях само трябва да се внимава, да не се мокрят много от долната страна, за да не се образува мухъл и ръжда.

bottom of page