top of page

Легенда за това колко струва златото и една златна монета

Златото е най-известният благороден метал, не само защото е изключително красив и притежава неподражаем блясък, ами и заради инвестиционната си ценност. В миналото всички държави са съобразявали вноса, износа си и изобщо икономическите процеси с цената на златото. Днес, една голяма част от тези традиционни икономически отношения са запазени. Изсичането на златни монети е било едно от най-важните неща за един народ, без тях търговията е била на основата на размяна, а не на покупко-продажба. Освен изсичането на истински златни монети, се е налагало и изсичане на фалшификати с по-малко злато в тях и с по-лоши изображения.

В Gold Center можете да намерите съвременни златни монети подходящи за подаръци за всеки един празник. Златото е с точка на кипене 1800 градуса, така че можете да го подарите и на най-горещите ви приятели и роднини. Малко известен факт е, че името му в таблицата тръгва от латинската дума Aurum. От там е и съкращението Аu, а самата дума значи светла зора и не можете да отречете, че жълтият цвят на чистото злато малко напомня за утринното слънце.

Освен красотата му златото, като благороден метал има и няколко качества, които го правят безценно, не само за нас, ами и за прадедите ни. Примерно, то не взаимодейства с кислород и не се окислява и почернява, както среброто. Освен това не взаимодейства и с вода и е много добър проводник на ток. Ако се чудите откъде е дошло името му “gold”, то тя е много стара английска дума, чиято основа е била „gelo” и е значела жълто. По един или по друг начин цветът на този благороден метал и красотата му са подмамили прадедите ни, да изработват от него монети и кюлчета и да завъртят цялата икономика и понятието богатство около него.

Как се е определяла цената на златото?

Ако сте чували, че цената се определя спрямо флаг, то това е свързано с много интересна легенда. Във Франкфурт имало един човек, който толкова много обичал да колекционира златни монети и бил събрал толкова много, че принц Уилям IX му поверил грижата за всички старинни монети. Това се е случило в края на 18 век. Поощряван от баща си и вземащ пример и опит от неговите умения, синът на този човек се издигнал толкова много, че принцът му доверил всички негови монети. За разлика обаче от баща си, синът не искал да влиза в търговията със златни монети и решил, че ще влезе в търговията със златни кюлчета.

златна монета с изображение

За съжаление, цената на златото тогава се пазела в тайна.

Синът така и не успял да накара никой от тези, които я знаели да му я кажат, заради това се домогнал до лека измама. Какво точно е направил ние не знаем. Но знаем, че получавал всеки ден сигнал с флаг от другия край на града, по който определял как да търгува този ден. Така успял да сключи много изгодни сделки за кратък период от време, а идеята за флага останала във времето. Днес 5-те основни компании, които определят цената на златото, се срещат точно два пъти през деня и за да са максимално точни използват смъкване и вдигане на флагчета.

Златните монети и златните кюлчета са съпроводени от много интересни митове и легенди. Това естествено е абсолютно нормално, предвид това, че този благороден метал е печелил войни и е определял съдби. Интересно е, че златото се рециклира на 100%, което значи, че най-вероятно златната монета, която притежавате или се каните да подарите на някого, може да съдържа много старо злато, чиито истории, то си пази в тайна.

bottom of page